maanantai 10. elokuuta 2020

Kukkapenkkien hitit ja hudit

Viime kesänä mökille tehtiin kaksi kohopenkkiä ja niihin istutettiin monenlaisia kukkivia kokeeksi mikä niissä sitten pärjää jatkossa.

Nämä kuvat ovat viime kesältä.




Ja miltä näyttää nyt ...


Kuuliljat ja jättipoimunlehti nyt viihtyvät melkein missä vaan, joten ne ovat jo vuodessa villiintyneet näissä kukkapenkeissä. Ensi vuonna ne saavatkin siirron muualle, kun saadaan uusia penkkejä tehtyä.

Matala maksaruoho on levinnyt hyvin ja syysleimut ovat hieman levinneet. Siperiankurjenmiekka ei kukkinut ja lehdetkin ovat vähissä. Viiruhelpi viihtyi heti ensimmäisenä kesänä niin hyvin, että sai häädön tästä penkistä heti keväällä. Unikot kukkivat molemmissa penkeissä hyvin.

Elokuunasteri alkaa juuri kukkimaan. Sekin on levinnyt kuten akileijat. Erilaisia akileijoja pitäisi ensi keväänä istuttaa lisää.

Viime kesänä istutettiin punahattuja, mutta vain valkoisia tuli tänä kesänä. Eli valkoisiakin tuli viime vuonna istutettua ja punaiset ovat hävinneet talven aikana. Komeamaksaruohot istutin tänä keväänä. Jotain oli hävinnyt penkistä siitä kohtaa.

Hopeahärkkiä siirsin keväällä ympäri reunaan, mutta tänä kesänä se ei ole voinut hyvin. Ehkä tämänlainen penkki ei ole sen ihan ideaalikasvupaikka.

Ukonkellon sain viime kesänä rouvalta, joka ilmoitti lehdessä jakavansa perennoja. Yhdestä alusta oli kasvanut tänä kesänä neljä kukkavanaa. Tämä on aivan ihana kukka. 

Kesähuoneen päädyssä, laiturin kupeessa, on kukkalaatikko, johon istutimme viime vuonna köynnösruusun. On aivan ihme, että se on selvinnyt kevään harvinaisesta meriveden pinnan noususta, kun meri oli huuhtonut kaiken mullan pois. 

Rakentaja laittoi keväällä laatikkoon myös yhden malvan, kun oli jäänyt ylimääräiseksi Wanhan Villan edustalta. Se on oikea voimakukka. On kestänyt pystyssä paahteen, tuulen ja rankkasateen. Viiruhelpeä laitoin laatikon toiseen syrjään. Kesäkukkana säleikköön laitettiin mustasilmäsusanna vaalenpunaisilla kukilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti